Csekkolni vagy nem csekkolni

A sárga csekkel foglalkozik az origo.hu cikke. Van benne némi igazság, és a posta érdeke, hogy védje a piacát. És áttételesen a csekk-gyártó cégek piacát. Mert mi lenne, ha nem lenne szükség csekkre? Nem lenne ennek a blognak sem értelme. De lássuk be, amíg a szolgáltató kiküldi a számlával csekket, nem szívesen fizetünk még pénzt az átutalásért, pedig az emberek többségének van bankszámlája.

Kicsit fals a posta emberének indoklása, hogy "az akár napi gondokkal küzdő embereknek kifejezetten hátrányos lehet az úgynevezett csoportos beszedési megbízás, amelynél a szolgáltatók és a bank akkor is leemelik az éppen esedékes villany- vagy telefonszámlát, ha azzal nullára írják a családi kasszát." Persze, a csoportos beszedésnél jobb, de van banki utalás is, ahol van lehetőség arra, hogy akkor fizessünk, amikor tudunk, vagy éppen akarunk.

Azt gondolom, hogy, amíg a posta állami cég, addig - bár a fejlődés gátját jelenti - marad a sárga csekk annak minden költségével, és új adójával együtt. Mi a véleményetek?