Csekkek változásai

Az alábbiakban megismerheti, hogy milyen változásokkal jár a törvény alapján módosított csekk alkalmazása.

Nyomtatvány változásai

A nyomtatványon a megbízóazonosító (befizetőazonosító) rovat felett elhelyezésre került egy új rovat, melyre meghatározott feltételek teljesülése esetén a készpénzátutalási megbízás megbízójának (befizetőjének) személy azonosító okmányának/okiratának típusát és azonosítóját kell feltüntetni. A közlemény rovat elnevezése "Közlemény/Egyéb azonosító okmány/okirat típusának megnevezése" elnevezésre módosult. Emellett a tőszelvény hátoldalára a megbízók (befizetők) tájékoztatására szolgáló, változásokkal kapcsolatos szöveg került feltüntetésre.

Megszemélyesítés változásai

A megszemélyesítés során a jövőben az összeg rovat mellett, a jogszabályban meghatározott feltételek megléte esetén fel kell tüntetni egy megkülönböztető jelzést, amely arra utal, hogy a tranzakció a jogszabályok által biztosított mentesség melyik kategóriájába tartozik. A mentesség jelzésére az "M" vagy az "FM" karakterek szolgálnak. A postai kezelő ez alapján tudja eldönteni, hogy az adott bizonylat felvételekor hogyan kell eljárnia, mit kell ellenőriznie.

A jogszabály a befizetett összeg kedvezményezettje szerint kétféle mentességet biztosít: az egyik az állami szervek részére történő befizetéseket (pl.: adók, illetékek, bírságok) mentesíti ("M" jelzés), a másik akkor ad mentességet, ha a befizetés áru vagy szolgáltatás ellenértékének kiegyenlítésére vonatkozik és az alábbi feltételek is fennállnak ("FM" jelzés):

  • a kedvezményezett fizetési szolgáltatója pénzügyi szolgáltató és,
  • a készpénzátutalási megbízás megbízóazonosító (befizetőazonosító) számmal van ellátva, és 
  • az összeg nem haladja meg az 1000 eurónak megfelelő forintösszeget.


FM jelzés esetén az összeget a posta felvételkor vizsgálja, 1000 euró felett az azonosítást elvégzi.

A bizonylatokon, a mentességre vonatkozó megkülönböztető jelzés feltüntetésére minden esetben a kedvezményezett számlatulajdonos által tett jognyilatkozat alapján kerül majd sor. A jognyilatkozat formája a megszemélyesítésre vonatkozó (gyártókkal kötött) szerződés mellékletét képezi.

A számlatulajdonosnak kell nyilatkoznia arról, hogy a fentiek közül melyik kategóriába tartozik. Az "M" és "FM" megjelöléseket a számlatulajdonos nyilatkozata alapján kell a bizonylaton a megszemélyesítés során a gyártónak feltüntetnie.

A készpénzátutalási megbízás nyomtatványt megrendelőnek a (teljes vagy feltételhez kötött) mentességre vonatkozó jognyilatkozatát is át kell adnia a készpénzátutalási megbízást előállító gyártó részére.

Első publikálás: 2008-03-13