avagy a készpénzátutalási megbízás

Postai csekk

2017\10\11 pgo Szólj hozzá!

Sárga csekkel fizet?

Ez érdekelni fogja.

a napi.hu cikke

2017\01\02 pgo Szólj hozzá!

2017 november-december / webszemle

Kihaló faj: a sárga csekk

Piac és Profit, 2016.11.26

A banki átutalások lassan átveszik az első helyet a postai csekkektől, és a leggyakrabban használt törlesztési móddá válnak a kintlévőségek kezelésében – derült ki az EOS Csoport kutatásából. Tovább >>

Ezt a tanulmányt hozza a többi megjelent cikk is:

Híradó

Napi.hu

Mondjuk ennek fényében, nem értem, miért a sok fejlesztés:

Csekkbefizetés már a kiskereskedelmi láncokban is

Trademagazin, 2016.12.15

A Magyar Posta Zrt. a CBA Kereskedelmi Kft.-vel és a Rossmann Magyarország Kft.-vel együttműködve a gyorsabb és rugalmasabb ügyfélkiszolgálás érdekében 91 csekkbefizető automatát állít üzembe országszerte drogériákban és élelmiszerüzletekben. A kiskereskedelmi hálózatokban megteremtett csekkbefizetési lehetőséggel az ügyfelek még több helyszínen és tágabb időintervallumban, kedvező fizetési feltételekkel tudják elérni a csekkbefizetési szolgáltatást. Tovább >>

Tudta? Hamarosan a drogériában is lehet csekket befizetni

Lokál, 2016.07.29

A Magyar Posta Zrt. a Rossmann Magyarország Kft.-vel együttműködve a gyorsabb és rugalmasabb kiszolgálás érdekében csekkbefizető automatákat állít üzembe 25 drogériában. Tovább >>

Már kártyával is ingyenesen fizetheti be a sárga csekkeket

HVG, 2016.06.05

Ingyenes a bankkártyás csekkbefizetés a postán júniustól. Eddig, ha kártyával fizettük be a csekkjeinket, az készpénzfelvételnek számított, ami pluszköltséggel járt. Tovább>>

A Magyar Posta egyre modernebb: QR-kód, Posta Hűségkártya, iCsekk alkalmazás!

24.hu, 2016.01.18

A Magyar Posta azzal büszkélkedik, hogy a fejlesztéseiknek köszönhetően már kevésbé csökkennek a sárga csekkes befizetések. Míg a korábbi időszakban éves szinten 4-5 százalékkal csökkent a csekkvolumen, addig 2015-ben, az új fejlesztéseknek köszönhetően, 2 százalékra csökkent a lemorzsolódás – írták közleményükben. Tovább >>

2016\09\02 pgo Szólj hozzá!

Csekkbefizetés a Rossmann üzletekben

"A Magyar Posta Zrt. a Rossmann Magyarország Kft.-vel együttműködve a gyorsabb és rugalmasabb kiszolgálás érdekében csekkbefizető automatákat állít üzembe 25 drogériában."

Forrás: posta.hu

A kezdeményezés örvendetes, tekintve, hogy a közeli Tesco-ban még nem sikerült olyan napot találnom, hogy működött volna a terminál.

2016\01\18 pgo Szólj hozzá!

Bejöttek a csekkfejlesztések a postának

A Magyar Posta tavaly bevezetett újításaival mérséklődött a csekkes befizetések csökkenésének tendenciája: míg a korábbi időszakban éves szinten 4-5 százalékkal csökkent a csekkvolumen, addig 2015-ben, az új fejlesztéseknek köszönhetően, 2 százalékra lassult a visszaesés üteme - közölte a Magyar Posta.

Forrás: origo.hu

2015\10\08 pgo Szólj hozzá!

Szeptemberi Webszemle

Egyre többen fizetik be bankkártyával a csekkeket

SG.hu, 2015. szeptember 16.

A Magyar Posta 2015 nyarán lecserélte 5000 POS terminálját (ez csaknem a teljes postai hálózatot jelenti), ezzel párhuzamosan megteremtette a bankkártyás csekkbefizetés lehetőségét. Tovább >>

Bejött a postának a kártyás csekkfizetés

24.hu, 2015. szeptember 17.

A csekkbefizetés során használható kártyás vásárlási tranzakció bevezetése óta eltelt három hónap alatt 2,7 millió csekket fizettek be így az ügyfelek a postákon, 25 milliárd forint értékben – tájékoztatta a Magyar Posta az MTI-t szerdán. Tovább >>

A bolti pénztáraknál is lehet majd csekket feladni

24.hu, 2015. október 5.

“Előremenekül” a Magyar Posta: miközben a hagyományos postai szolgáltatások forgalma csökken, modern újításokkal növelik a bevételeiket, emelik a színvonalat, és informatikai fejlesztésekkel csökkentik a költségeiket. Tovább>>

Címkék: csekk webszemle
2015\10\08 pgo Szólj hozzá!

Akció van

Megint akciózik a posta a csekkekkel. Ebből is látszik, hogy a verseny éleződik. És van egy tippem, hogy sokáig el fog húzódni. Mert a posta oldalán a kiapadhatatlan forrás mellé párosult némi kezdeményező készség is, amiből a másik oldalnak is jutott. Hogy ki nyer? Hát az ügyfél. Akár egy Toyota Aurist. Csak azt nem értem, hamár Magyar Posta, és magyar ipar, miért nem Esztergomban gyártott Suzuki. Nem mindegy? Aki postára jár a csekkel ugyanúgy örülni fog egy felső kategóriás Suzukinak is.

Nem fizetett post volt, csak szóltam.

2015\06\29 pgo Szólj hozzá!

Ingyenes lett a postán a bankkártyás csekkfizetés

Kártyás vásárlásnak minősül, így a befizetőknek ingyenes a bankkártyás csekkbefizetés júniustól a postákon, az eddigi költséges készpénzfelvételi tranzakció helyett.

Szarka Zsolt, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója a pénteki budapesti sajtótájékoztatón ismertette: eddig csaknem 1700 postán telepítettek több mint 3500 új POS-terminált. A nyár végéig a teljes postai hálózatot felszerelik, ami a 2700 postán több mint 5700 terminál telepítését jelenti.

Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkára elmondta: a bankkártyával fizető ügyfelek a csekk összegétől függően 500-700 forintot is megtakaríthatnak egy-egy befizetésnél.

Ez a lépés egyfajta rezsicsökkentés, a számítások szerint éves szinten 1,5 milliárd forint marad az embereknél, amit nem kell készpénzfelvételi díjként befizetni a tranzakcióknál - fogalmazott.

Szarka Zsolt a fejlesztés részleteiről szólva elmondta: az új terminálok beszerzése, telepítése, az informatikai háttér kialakítása és az integrált postai rendszerek fejlesztése összesen nettó 1 milliárd forintba került, amit a posta önerőből finanszírozott.

A fejlesztés második ütemében, az év végéig megteremtik annak feltételeit, hogy az összes postai szolgáltatás igénybevétele - például a levélfeladás vagy kiskereskedelmi termékek vásárlása - esetén is biztosítsák a bankkártyás vásárlást.

A Magyar Posta az év végéig mobil POS-terminálokkal látja el a csomagkézbesítőket, így az utánvétes küldemények bankkártyával is kifizethetőek lesznek, és ezek szintén kártyás vásárlási tranzakciónak minősülnek majd.

Tavaly csaknem 220 millió csekket fizettek be az ügyfelek a postákon mintegy 2200 milliárd forint értékben. A felnőtt lakosság 85 százaléka szokott csekket befizetni, jelentős az igény erre a szolgáltatásra, ezért a Magyar Posta fontosnak tartja ennek megújítását - fejtette ki a vezérigazgató.

Németh Lászlóné a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a hagyományos postai szolgáltatások iránti kereslet csökken, erre a Magyar Posta új szolgáltatások bevezetésével, illetve fejlesztésével válaszol.

Az államtitkár kiemelte a pénzügyi szolgáltatási tevékenységet, megemlítve, hogy ezen a területen sok lépést tettek az elmúlt két évben.

A posta kiterjedt fiókhálózata megfelelő terep arra, hogy megbízható befektetési lehetőséget nyújtson, és az emberek ezzel élnek is, egyre többen veszik igénybe ezeket a szolgáltatásokat - mondta.

Nemcsak a termékkínálat változott meg, a szolgáltatásokat is úgy alakítják át, hogy gyorsabban, egyszerűbben és kedvezőbb áron legyenek elérhetőek - tette hozzá.

Ennek érdekében számos fejlesztés történt - idézte fel Németh Lászlóné, példaként hozva fel a többi között a csekkbefizető automaták telepítését, a QR-kódos befizetés lehetővé tételét, illetve a régi POS-terminálok folyamatban lévő cseréjét.

via: hirado.hu

2015\06\02 pgo Szólj hozzá!

Óriási dobásra készül a Posta! Erre készülhetünk a sárga csekkeknél

Megjelent ma egy cikk a Portfolio.hu-n.

Zanzásítva itt van a csekkre vonatkozó rész:

Megjelentek a versenytársak a díjfizetés tranzakciók terén, de a Posta meglátása szerint nem nyújtja ugyanazt a garanciát, mint a Magyar Posta. A nagy áttörést hátráltatja a Posta iránti nagy bizalom.

A csekk egy papíralapú bizonylat. Nem elavult dolog. (De.) Mostanában azért észrevehető némi innováció ezen a területen. Pl.: QR kód és automaták.

Hamarosan nem fog készpénzfelvételnek minősülni a kártyás csekkbefizetés a postákon. Az eddigi rendszer mindenkinek jó volt, csak az ügyfélnek nem. Az elmúlt évben 45%-kal csökkent az ilyen tranzakciók száma. Mondjuk, még így is maradt több millió tranzakció, ahol az ügyféltől lenyúlják az 500-700 Ft díjat a kártyahasználatért. Mindez a POS terminálok cseréjén múlik. 6800 új chipkártás, Pay-Pass-os terminált telepítenek 1 milliárdért. A csekkforgalom mérséklődő tendenciájának mérséklése miatt akkor is meg kell lépni ezt, ha eddig a postának fizettek a kártyás tranzakciók után, most meg a posta fizet érte.

A csekk-automatákról szólva az elmúlt 3 és fél hónapban több mint 105.000 csekket fizettek be 1,1 milliárd forint értékben a 20 automatán keresztül. Az iCsekk alkalmazáson keresztül 83.000 csekket 830 millió forint értékben fizettek be január 1 óta. Ugyanakkor foglalkoznak azzal is, hogy csökkentsék a sorbaállást a postákon.

Sok újdonság nincs benne, csak amit eddig is tudtunk. Azért köszönjük az összefoglalót.

2015\05\12 pgo Szólj hozzá!

Mi ez a furcsa jel a sárga csekken? Te tudod, mire jó?

Pénzcentrum, 2015. április 3.

Hasít a Magyar Posta iCsekk mobilalkalmazása - értesült a Pénzcentrum. Idén eddig csaknem 40 ezer csekket fizettek be ennek segítségével az ügyfelek, mintegy 400 millió forint értékben. A felhasználók többsége munkaidőn kívül használja az alkalmazást. Tovább >>

Most csak átvettük ezt a remek cikket, amúgy semmi nem történt a témában egy ideje.
2015\01\13 pgo Szólj hozzá!

Megszűnnek a különböző közműszámlák

Elég régi a cikk (2014. szeptember 14.), de most jutott el hozzám. Valami blog kapta fel. Linkeljük be a teljes cikket:

A kormány egyik fő célja, hogy a fogyasztók egyetlen, könnyen átlátható számlalevélben értesüljenek a jövőben az aktuális villany-, gáz- és vízfogyasztásukról s az ennek megfelelő fizetési kötelezettségről – tudta meg lapunk Németh Szilárd rezsibiztostól. A politikus jelezte azt is, az új közműholding létrehozásával kapcsolatban még több eshetőséget is vizsgálnak.

Teljes cikk >>

2014\12\23 pgo Szólj hozzá!

Jön, jön, jön: Csekkfizető Automata

A Magyar Posta ma bejelentette: jövő év elejétől üzembe állítják az első csekkbefizető automatákat, melyeket forgalmas postákon és bevásárlóközpontokban helyeznek el. Az automatákkal, és a mobiltelefonos QR-kódos befizetéssel a sárga csekk egyre inkább egy modern, készpénzkímélő fizetéssé alakul át. Ráadásul a postafiókokban az év első felében lecserélik a POS-terminál parkot, és az eddig készpénzfelvételnek minősülő kártyás fizetés valódi plasztikos fizetés lesz.

Tovább a Portfolio cikkére>>

2014\12\02 pgo Szólj hozzá!

Őszi szemle

A szokottnál mozgalmasabb volt az ősz sárgacsekk-fronton. A legfontosabbak:

Jövőre otthonról is kifizethetők lesznek a sárga csekkek

Origo, 2014.11.24

Otthonról is befizethetőek lesznek a postai csekkek januártól, a rájuk kerülő QR-kódok segítségével – mondta Kovács Zoltán, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgató-helyettese. A befizetéshez okostelefon és egy speciális alkalmazás kell majd. Tovább >>

Jöhet a kényelmes sárga csekk

Pénzcentrum, 2014.11.05.

Egyre többen fizetik közüzemi- és telekommunikációs számláikat valamilyen okos fizetési megoldással. Ráadásul a mobilfizetésnek a jövőben jelentősen nő majd a népszerűsége, hiszen ez a fizetési mód biztosítja a lehető legnagyobb rugalmasságot a felhasználónak. Majtényi Kálmánnal, a Díjnet Zrt. vezérigazgatójával beszélgettünk. Tovább >>

A sárga csekk "eltűnik" a postákról

Privátbankár, 2014.10.28

Januártól már nem kell Postára menni a sárga/fehér csekkek befizetéséért: a szolgáltatóknak QR-kódot kell nyomtatniuk a csekkre. Aki mégis a postán adja fel a pénzt, 2015 első felétől végre annak sem kell készpénzfelvételi díjat fizetnie egy egyszerű kártyás fizetés után. Tovább >>

Komoly változások jönnek sárgacsekk-fronton is

Napi.hu, 2014.10.22

A jövő év első hónapjaiban végre megvalósulhat a postai bankkártyás csekkbefizetés, amivel az ügyfelek összesen több száz millió forintot spórolhatnak, a bankok pedig ugyanekkora bevételtől esnek el - derül ki Szarka Zsolt, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatójának szavaiból. A postavezér a Napi.hu-nak adott interjúban arról is beszélt, hogy miért épp az FHB Kereskedelmi Bankban vásároltak részesedést, illetve milyen szerep vár a Postára az állami közműholding körül. Tovább >>

Íme a sárga csekk előnyei!

A magyar lakosság 80 százaléka sárga csekkel rendezi rezsiköltségét, évente 200 millió darab ilyen megbízást adnak fel a postán. Ráadásul a bankok és közüzemi szolgáltatók erőfeszítései ellenére ezek a bődületesen nagy számok az évek során nem nagyon akarnak csökkenni. Vajon miért ragaszkodik a lakosság ehhez a sokak szerint elavultnak tartott fizetési módszerhez? Összegyűjtöttük a szóba jöhető érveket! Tovább >>

Miért a sárga csekk a király?

IFL, az őszinte gazdaság, 2014.10.14.

Bizonyára a szürke hétköznapokban sokatokban megfogalmazódott már kismilliószor a döbbenet, hogy a 21-ik században, amikor a technológia forradalomnak hála már mindenki zsebében egy fejlett komputer motoszkál, hogyan lehetséges az, hogy bizonyos milliárdos forgalmú szolgáltatót képtelenek megfelelni az alap elvárásainknak, mint például kártyás fizetés. A Magyar Posta a leggyönyörűbb ebből a szempontból, hiszen nálunk megvan az informatikai háttere a kártyás leolvasásnak. Tovább >>

Verhetetlen a sárga csekk

 

Tőzsdefórum, 2014.09.25

Tízből kilenc magyar sárga csekket használ számlabefizetéseihez, és elsősorban költségtakarékosságból nem váltanak elektronikus fizetési megoldásokra – derül ki a Kutatópont Kft. reprezentatív felméréséből. Tovább >>

Ezért jó a sárga csekk - így látja a Posta

Napi.hu, 2014.09.16

Számos érv szól a jól bevált sárga csekkek használata mellett, miközben az ellenérvek jó része sem annyira egyértelmű, mint az első pillantásra látszik. Tovább >>

2014\10\30 pgo Szólj hozzá!

Ha így megy tovább, a sárga csekk örökké élni fog

Ma jelent meg ez a cikk. Röviden: okostelefon alkalmazással is lehet csekket befizetni. Ami az egészből a csekkes témát érinti, ami majd csak januártól indul:

A szóban forgó app beépített csekkbefizető funkcióval is rendelkezik, ennek lényege:

 

  • a sárga és fehér csekkek QR-kód beolvasásával is befizethetővé váltak
  • a QR-kód tartalmazza az összes adatot a tranzakció végrehajtásához,
  • az alkalmazásba a fizetéshez egy bankkártyát kell regisztrálni,
  • ha valaki ezt nem szeretné, akkor minden egyes fizetésnél megadva a kártyaadatokat is ki lehet egyenlíteni a számlát,
  • a 2015 január 1-jétől legyártott sárga és fehér csekkek mindegyikére felkerül a QR-kód, így ezeket egytől egyig be lehet majd fizetni ezen a módon,
  • október 24-én az ehhez szükséges ÁSZF is életbe lépett,
  • láthatjuk a befizetett számlák listáját,
  • várakoztathatjuk a kifizetést,
  • és mobilfeltöltésre is alkalmas.

A kérdés már csak az, hogy ennek mi értelme van azon túl, hogy a Posta megőrzi egyik fő bevételforrását. És a csekkek egy új elemmel (QR kóddal) fognak bővülni.

Az alkalmazás itt elérhető: ITT. Kíváncsi vagyok a véleményetekre.