Csekkes fizetés az ELMŰ-ÉMÁSZ cégcsoportnál

Villáminterjú Dr. Boross Norberttel

Az ELMŰ-ÉMÁSZ társaságcsoport a közüzemi szolgáltatók között elsőként vezette be a Magyar Posta fehér csekk szolgáltatását. A váltás kapcsán Dr. Boross Norbertet, a társaságcsoport kommunikációs igazgatóját kérdeztük a csekkes fizetéssel kapcsolatos tendenciákról.

Csekk.blog: Éves szinten mekkora a csekkes és az egyéb fizetési módok aránya (átutalás, csoportos beszedés)?
Dr. Boross Norbert: Mind az ELMŰ, mind az ÉMÁSZ esetén a csekkes befizetési mód a domináns, az ügyfelek közel háromnegyede választja ezt.

Nagyságrendileg mekkora plusz költséggel jár a postai pénzfeladás a cég számára?
Pontos összeget nem tudok mondani, azonban a postai feladás többletköltsége a cég számára jelentős kiadásokat jelent.

Mivel ösztönzik-e a fogyasztókat a postai befizetéstől eltérő fizetési módokra való átállásra?
Társaságunk számos intézkedést tett a csekkes befizetés alternatíváinak népszerűsítésére. Változatos fizetési módok kialakításával, népszerűsítésével ösztönözzük az átállásra az ügyfeleket. Rendszeresek a CSBM akcióink, biztosítjuk az OTP ATM-en keresztüli fizetést, illetve a bankkártyás fizetést társaságunk online ügyfélszolgálatán keresztül. Új, korszerű szolgáltatásokat vezettünk be, mint például az elektronikus számlázás és az Online tarifa. Az előre fizetős mérők feltöltését külső értékesítési pontokon keresztül (LAPKER) biztosítjuk.

Mi a tendencia? Van még jövője a csekkeknek?
Ügyfeleink egyre nagyobb százaléka választja az online csatornákat ügyintézéséhez, így a számla kiegyenlítéséhez is.

Milyen kézzelfogható eredményeket hozott a fehér csekk bevezetése?
A fehér csekk bevezetésével csökken a számlák előállítási költsége, és növelhető az újrahasznosított papír felhasználása is, mely csökkenti a környezetterhelést. A fehér csekkek használata a befizetők számára nem jelent számot tevő változást.