"Fehér csekk" kérdezz-felelek

Blogunk kérdéseire dr. Éliás János a Magyar Posta pénzforgalmi termékmenedzsment igazgató válaszolt. Köszönjük Benke Tamás szakmai segítségét.

Kérdés: Van-e megkötés a "fehér" csekk alapanyagára? Milyen anyagra készülhet?
Válasz: Igen, hiszen a Posta feldolgozási rendszerei csak a megfelelő minőségű és tulajdonságú bizonylatokat képesek feldolgozni. Ennek megfelelően a gépi beolvasásra kerülő megszemélyesített nyomtatvány gyártásához OCR, ofszet és környezetbarát alapanyag (környezetvédelmi technológia alkalmazása és/vagy újrahasznosított rosttartalom ISO 14001) használható fel. A papír tömege minden alapanyagtípus esetében kötelezően: 90 gramm/m2.

Kérdés: Az előállítás során a nyomat kizárólag fekete-fehér nyomat kerülhet?
Válasz: A bizonylat rovatai és vonalazása mellett a tájékoztató piros vak színnel kerül feltüntetésre a bizonylaton, a megszemélyesítés továbbra is fekete színnel történik. Kézi kitöltésnél a mostaniakhoz hasonlóan az erre vonatkozó Általános Szerződési Feltételek szerint a fekete mellett kék színű toll is használható.

Kérdés: A fehér csekk 1 vagy 2 oldalon kerül nyomtatásra?
Válasz: A sárga csekkhez hasonlóan az előoldalon a feladóvevény és a tőszelvény kerül feltüntetésre, a hátoldalon a tájékoztató a nyomtatvány használatához.

Kérdés: A sárga csekkhez hasonlóan ezeken a nyomtatványokon is lesz OCR sáv?
Válasz: Igen, az OCR sáv változatlanul megmarad.

Kérdés: A fehér csekkek a postán gépi beolvasással kerülnek-e feldolgozásra?
Válasz: A bizonylat feldolgozása az adott postahely gépesítésétől függ, a manuális posták anyagai továbbra is centralizáltan kerülnek feldolgozásra.

Kérdés: Méretét tekintve azonos lesz az új csekk sárga elődjével?
Válasz: A feldolgozás biztosítása érdekében a bizonylat mérete változatlan. A nyomtatvány teljes mérete: 105,83 mm (4 1/6") x 210 mm

Kérdés: A fehér csekk esetében a tőszelvénynél kerül a nyomtatványra perforáció?
Válasz: Igen, a feladóvevény továbbra is a befizetés igazolásául szolgáló lap marad.

Kérdés: Csekkes számlalevélként is használatban lesz?
Válasz: Természetesen igen.

Kérdés: Lesz kézi és gépi változata akár a sárga csekknek?
Válasz: Továbbra is megmarad a kétféle kitöltési lehetőség, hiszen csak így biztosítható, hogy a számlatulajdonosok részére az egyedi, eseti díjak is befizetésre kerüljenek (pl. egyszeri csatlakozási díj).

 

fehercsekk.png

fehercsekk-hata.png