Csekkautomata. Miért?

Bejegyzés alcíme...

Automatákon keresztül is fizethetjük jövőre a számlákat, írta több lap is az MTI-re hivatkozva október 9-én. Éliás János, a Magyar Posta területért felelős igazgatója elmondta, hogy a sárga csekkes befizetések száma 2008 óta érezhető, és évi 4-5 százalékra tehető.

Ugyanakkor a Kormány a 2013-as költségvetési kiigazító csomagjában 0,3%-os tranzakciós adóval terheli a ATM-ekből történő készpénzfelvételt. A Metropol október 9-ei cikke szerint a lakossági fizetési tranzakciók 3/4-e zajlik készpénzes módon vagy postai csekken.

3 ezreléknél már érdemes utánaszámolni. Egy átlagosnak számító 10.000 Ft-os villanyszámla esetén átutalás során a tranzakciós illeték: 50 Ft+az átutalás díja, amit közvetlenül a fogyasztó fizet. Ha ugyanezt postai csekken tesszük: 10.000 Ft felvétele ATM-ből: 150 Ft+a bank díja illetve a 0,1%, amiért a Posta átutalja a díjat a szolgáltató számlájára, amit ugyan nem a fogyasztó fizet, de a szolgáltató megtalálja a módját, hogy átterhelje a fogyasztóra.

Elgondolkodtató, hogy a posta csekkfizető automata beruházása képes lesz-e megállítani a csekkes befizetések arányának csökkenését.