Mennyibe kerül a csekkes fizetés?

Bejegyzés alcíme...

A számlákat többféle módon lehet fizetni:

  • egyszerű átutalás
  • csoportos beszedési megbízás
  • közvetlen készpénzfizetés
  • postai készpénz átutalási megbízás
  • bankkártyás és más elektronikus fizetés
  • különböző internetes fizetési megoldások

Még a közvetlen készfizetésnak is vannak költségei, mert a pénzt biztonságosan kell szállítani, ami nyílván nincs ingyen. Mennyibe kerül a "sárga csekken", azaz készpénz átutalási megbízáson történő befizetés? Illetve milyen költségei adódnak?

1. A postai feldolgozás díja

A Magyar Posta Pénzforgalmi Szolgáltatásainak Általános Szerződési Feltételei tartalmazzák a posta pénzforgalmi szolgáltatásainak díjait. Az említett ÁSZF alapján 2012-ben a megbízás díja összeg 3,6 ezreléke, plusz tranzakciónként 77 és 101 forint közé eső összeg. (Legyen átlag: 89 Ft)

2. A számlalevelek postázása

Nyílvánvaló, hogy az ügyfél kezébe kell adni a csekket és a számlát, hogy azzal a postán feladhassa a kívánt összeget. Ennek díja is változó, általánoságban elmondható, hogy a postai díjszabás alapján a szabványméretű max. 30 g levél nem ajánlva, nem elsőbbséggel 105 Ft.

3. Nyomdai költség

A csekkes számlákat, borítékokat nyomtatni kell. Ennek költsége igen széles skálán mozog függően a mennyiségtől és a minőségtől. Egy 1000 példányban 4 színnel előnyomott és fekete színnel megszemélyesített csekkes számla esetén ennek költsége: 28,50 Ft+ÁFA. Ehhez jön a két dierkt színnel megnyomott ablakos boríték, amiből a példa kedvéért szintén 1000 db-ot rendelünk: 23 Ft+ÁFA.

4. Rejtett költségek

A csekket fel kell adni a postán. Ez egy embernek idő, és az idő pénz.

A példa kedvéért:

Egy 1,6-os Ford súlyadója 8.510 Ft. Ennek a pénzügyi rendezése áfa nélkül és közelítőleg:

30,70+89+105+28,50+23=276,20 Ft

Összességében elmondható, hogy a sárga csekkel történő fizetés nem olcsó. Ám a hibalehetőségek ezzel a móddal szoríthatók vissza leghatékonyabban, mert a befizető neve és esetleg ügyfélszáma könnyebbé teszi a könyvelést, a csekken található információk alapján a kívánt összeg a megfelelő bankszámlaszámra és jó esetben határidőre érkezik az eladóhoz. Ehhez hozzájáruk az, hogy az ügyfelek jobban megbíznak ebben a fizetési módban, és mivel a szolgáltatók nem "büntethetik" a csekkes befizetőket az egyszerű utalásnál is olcsóbb megoldásként tartják számon.

Köszönöm Csikai Erikának és Benke Tamásnak a cikk elkészítéséhez nyújtott segítségét.